Odkrijte edinstveno mesto Banske Štiavnice

Banske Štiavnice ali Banska Štiavnica ležijo v osrčju gozdov Štiavniških gora in so uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine. To nekdanje rudarsko mesto z 10.900 prebivalci je eno najlepših in zgodovinsko najzanimivejših slovaških mest.

Banske Štiavnice na kratko

Banske Štiavnice so osrednje slovaško mesto v središču ogromne kaldere, ki je nastala po propadu starodavnega vulkana. Kaldera se zaradi svoje ogromne velikosti imenuje Štiavniško gorovje. Mesto je uspelo ohraniti srednjeveški videz in vzdušje. Zaradi zgodovinske vrednosti je Unesco 11. decembra 1993 mesto in njegovo okolico razglasil za svetovno dediščino.

Banske Stiavnice.jpg
Rudarski muzej – jašek Žofija

Pogled v zgodovino

Usoda Banskih Štiavnic je tesno povezana z izkoriščanjem srebrove rude, katere bogate zaloge so se nahajale po vsem mestu. Na podlagi dokazov iz izkopavanj je bilo mesto prvič naseljeno v neolitiku.

Prvo rudarsko naselbino so v 3. stoletju pred našim štetjem ustanovili Kelti, v njej pa je verjetno živelo keltsko pleme Cotini. Rimski avtorji so govorili o rudarskih dejavnostih Cotinijev. Cotini so živeli na območju, ki je zdaj osrednja Slovaška, do njihove deportacije v Panonijo v rimskih markomanskih vojnah.

Na tem območju so se naselili tudi zgodnji Madžari, v 10. in 11. stoletju pa je bilo na tem območju tudi staro madžarsko utrjeno naselje. To območje je bilo od leta 1156 znano kot terra banensium ali dežela mineralov.

Lokalni slovanski prebivalci so naselje v dolini poimenovali Štiavnica ali kisla para. Naselje na hribu nad njo, leskovo goro Glanzenberg ali Ligotavá hora, so kmalu poimenovali Bánya ali rudnik.

Stvari, ki jih lahko počneš v Banski Štiavnici & Top znamenitosti Banske Štiavnice

Schebnyzbana, enotno skupno ime, je bilo prvič dokumentirano leta 1255. Usposobljeni nemški naseljenci so se pridružili lokalnemu slovanskemu prebivalstvu, ko so prišli v 13. stoletju. Nemški naseljenci so krajevno ime območja prilagodili nemškemu izrazu Schemnitz. Leta 1238 so Banske Štiavnice dobile status kraljevega mesta, saj so bile med prvimi mesti Kraljevine Ogrske.

Banske Štiavnice so bile glavni proizvajalec zlata in srebra v Kraljevini Ogrski v visoki in pozni srednji dobi. Turki so si med osmanskimi vojnami intenzivno prizadevali osvojiti bogata rudarska mesta Banska Bystrica, Banska Štiavnica in Kremnica v Zgornji Ogrski.

Zaradi nove grožnje so v Banskih Štiavnicah v 16. stoletju zgradili močne utrdbe, ki so vključevale dva gradu. Kot eno najpomembnejših središč protestantske reformacije v državi je bilo mesto del protestantske “Lige sedmih rudarskih mest”, ki je vključevala tudi Bansko Bistrico, Bansko Belo, Kremnico, Novo Bano, Pukanec in Ľubietovo.

Mesto je bilo tudi vodilno inovacijsko središče rudarske industrije. V tamkajšnjem rudniku so leta 1627 prvič na svetu uporabili strelni prah, takoj za Le Thillotom v Franciji. V 18. stoletju so lokalni znanstveniki Maximilian Hell, Samuel Mikovíny in Jozef Karol Hell zasnovali in zgradili zapleten sistem vodnih kanalov in rezervoarjev, imenovanih tajchy, ki so pomagali odvajati vodo iz poplavljenih rudnikov. Tajchy ni le preprečil zaprtja rudnikov, ampak je tudi proizvajal energijo za zgodnjo fazo industrializacije.

Banske Štiavnice cerkev s križevim potom
Banske Štiavnice cerkev s križevim potom

Samuel Mikoviny je leta 1735 ustanovil rudarsko akademijo kot prvo rudarsko šolo v Kraljevini Madžarski. Dunajski Hofkammer je ob podpori kraljice Marije Terezije leta 1763 šolo preoblikoval v rudarsko akademijo.

Gozdarski inštitut je bil zgrajen po odločitvi cesarja Franca I. leta 1807. Šola se je nato leta 1848 preimenovala v Akademijo za rudarstvo in gozdarstvo, prvo tehniško univerzo na svetu.

Po ustanovitvi Češkoslovaške leta 1919 se je akademija preselila v Sopron na Madžarskem. Študijska tradicija akademije se nadaljuje v njenih naslednicah, Slovaški tehnični univerzi v Bratislavi in Univerzi v Miskolcu, ter v šolah v Sopronu, Dunaújvárosu in Székesfehérváru.

Banske Štiavnice so bile tretje največje mesto Kraljevine Madžarske, takoj za Pozsonyjem oziroma današnjo Bratislavo in Debrecenom. Vendar je bil razvoj mesta izjemno povezan z rudarsko dejavnostjo, ki je od druge polovice 19. stoletja postopoma upadala.

Danes je mesto pomembno turistično in rekreacijsko središče, ki izkorišča svojo bogato in obsežno zgodovinsko dediščino.

Pomembne znamenitosti v Banski Štiavnici

Zgodovinski Trg Svete Trojice z monumentalnim kužnim stebrom, ki dominira nad njim, je središče Banske Štiavnice. Na trgu se odvijajo kulturne prireditve, na njem pa je tudi mineraloški muzej. Dva gradu, znan kot novi in stari, sta spremenjena v muzeja.

Na voljo je tudi rudarski muzej na prostem, ki ponuja 1,5 km dolg podzemni izlet v rudnike iz 17. stoletja. Obiskovalci dobijo čelade, svetilke in plašče, ki jih lahko nosijo in uporabljajo med ogledom. Na predhodno zahtevo lahko zahtevate tudi vodnika, ki govori madžarsko, nemško ali angleško.

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi še starejši starodavni rudnik. Rudnik se nahaja tik pod mestnim središčem in je že privabil veliko znanih obiskovalcev, med njimi monaškega princa Alberta in cesarja Jožefa II.

Starodavni umetni zbiralniki rudniške vode, znani kot tajchy, obkrožajo celotno mesto. Od 15. do 18. stoletja je bilo zgrajenih 60 rezervoarjev, ki so zagotavljali energijo za cvetočo rudarsko industrijo. Ti rezervoarji so povezani z mrežo kanalov, ki se raztezajo v dolžini 100 km. Ti neverjetni zgodovinski spomeniki se trenutno uporabljajo le za rekreacijo.

Kompleks kapelic in cerkva se nahaja tudi v Kalvariji Banská Štiavnica v bližini Ostrega vrha, ki so ga v 18. stoletju zgradili jezuiti.

Mestni spomeniški rezervat vključuje stavbe v zgodovinskem središču. Rezervat Banska Štiavnica sestavlja do 360 objektov. Vse te strukture skupaj predstavljajo edinstveno celoto visoke zgodovinske in kulturne vrednosti, umeščeno v veličastno okolje Štiavniških hribov.


minerali, Rudnik starih svetnikov - rudarski muzej
minerali, Rudnik starih svetnikov – rudarski muzej

Zaključek

Banske Štiavnice so morda prenehale delovati kot rudarsko mesto, vendar se njihova zanimiva zgodovina še vedno čuti in vidi v skoraj vsakem kotičku, da bi domačine in obiskovalce spomnila na bogate pretekle čase.

Podobne objave iz iste kategorije: