Podoživite pravljice na gradu Bojnice

Gradovi so že od nekdaj nekaj čarobnega. Te zgradbe, ki so videti kot iz pravljic, so pogosto zavite v bogato zgodovino daljne preteklosti. Bojniški grad je odličen primer teh mističnih gradov.

Grad Bojnice na kratko

Zanimivo dejstvo: Slovaška ima v primerjavi z drugimi državami po svetu več gradov na prebivalca. Grad Bojnice, imenovan tudi Grad duhov, je ena od trdnjav, ki stojijo v tej državi.
Z izrazito romantično arhitekturo se zdi, kot da je prišel naravnost iz najljubših pravljic vašega otroštva. Zato ne preseneča, da ga označujejo za enega najbolj obiskanih gradov v Slovaški republiki doslej.
Grad Bojnice se dviga nad vznožjem Strážovskega pogorja. Grad obdaja čudovit grajski park. V parku raste lipa, ki je stara že več kot 600 let in za katero pravijo, da jo je v svojem času posadil sam kralj Matjaž.
Poleg čarobne zunanjosti ima grad tudi enako veličastno notranjost z dolgo zgodovino, ki sega vse do 12. stoletja. Citadela je bila v svoji zgodovini dom več aristokratskih družin. Čeprav so grad poškodovali številni požari, potresi in vojne, je trdnjava še danes trdna.
Grad Bojnice je trenutno del Slovaškega narodnega muzeja, ki hrani obsežno zbirko zgodovinskih artefaktov in likovne umetnosti.

Grad bojnice
Grad Bojnice


Kratek zgodovinski pregled gradu Bojnice


Grad Bojnice je eden najstarejših in najpomembnejših spomenikov na Slovaškem. Grad stoji na travertinskem griču, ki se dviga nad mestom. Prvi pisni zapis o gradu je v listini Zohorske opatije iz leta 1113. Prvotno je bil grad zgrajen iz lesa in je bil nadgradnja prejšnjega gradišča. V 13. stoletju so ga Poznanci obnovili iz kamna.

1321

Matevž III Csák, plemič iz Madžarske, je v drugi polovici 13. stoletja zavzel grad Bojnice. Grad je bil v njegovi lasti do leta 1321. Po njegovi smrti so se od 14. do 15. stoletja v lastništvu gradu izmenjevale različne plemiške družine. Med njimi so bile družine Gileth, Noffry in Leustach.
Kralj Matija Korvin je leta 1489 podaril grad in državo svojemu nezakonskemu sinu Janu Korvinu. Po smrti kralja Matije so grad zavzeli Zápoľski in ga zasedli do leta 1526.

1527

Kralj Ferdinand I. je grad Bojnice leta 1527 podaril Alekseju Thurzóju. Družina Thurzó je grad preuredila v prijetno renesančno bivališče. Prvotni gotski grad je dobil značaj renesančnega gradu z notranjim dvoriščem, ki ga obdaja skupina stanovanjskih stavb podobne višine.

1645

Po smrti zadnjega člana družine Thurzó leta 1636 je lastništvo nad gradom ponovno prevzela krona. Po enem letu je cesar Ferdinand III. posestvo v zameno za 200.000 goldinarjev podaril Pavolu Pálffyju, da bi služilo kot depozit.
Družina Pálffy je leta 1645 postala zakonita lastnica gradu. Kmalu so se ponovno začela gradbena dela, ki so zgradbi dala baročno podobo. V drugi polovici 17. stoletja se je gradnja gradu ustavila. Od 18. do 19. stoletja se grad ni veliko spreminjal.

1889

Grof Ján Pálffy, zadnji plemiški lastnik, je po letih propadanja in stagnacije leta 1852 pridobil posestvo Bojnice. Grof se je odločil, da bo citadelo obnovil v romantični grad. Zgledoval se je po več drugih zgradbah, med drugim po zgodnjerenesančni italijanski arhitekturi, tirolskih gotskih gradovih, avignonski papeški palači in francoskih gotskih gradovih v dolini reke Loare.
Neogotsko prenovo gradu Bojnice je nadzoroval priznani arhitekt Jozef Hubert. Vendar je Hubert postal le orodje premožnega plemiča, saj je bil Pálffy tisti, ki je skiciral, načrtoval in nadzoroval vsa dela. Neogotska prenova je bila končana v 22 letih, od leta 1889 do leta 1910.
Žal je grof Pálffy 2. junija 1908 na Dunaju umrl kot mladenič, še preden je videl grad v vsej njegovi novi lepoti. Ker ni imel neposrednih dedičev, ki bi šli po njegovih stopinjah, so po grofovi smrti med sorodniki kmalu izbruhnili spori glede dediščine.
Leta 1923 so češkoslovaška vlada in grofovi dediči sklenili prijateljski sporazum. Predmet sporazuma je bila določitev zbirk, ki ne bodo prodane na dražbah. Dražbe grofovih umetniških zbirk so potekale med letoma 1924 in 1926.

1950

Družba Baťa je leta 1939 kupila grad Bojnice in zemljišče okoli njega. Po vojni je po izdaji Beneševih dekretov lastništvo nad posestjo prevzela država. Leta 1950 je bil v gradu zgrajen muzej, ki je danes del Slovaškega narodnega muzeja.

Kdaj obiskati grad Bojnice

Grad Bojnice sprejema obiskovalce vse leto, čeprav je v poletnih mesecih še posebej poln zaradi različnih posebnih dogodkov in festivalov, ki se odvijajo na njegovem dvorišču.
Odpiralni čas gradu se lahko spreminja glede na letni čas. V glavni turistični sezoni od junija do septembra je odprt vsak dan od 9. do 17. ure. V času izven turistične sezone je muzej odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih in torkih.

Priljubljeni dogodki na gradu

Več znanih dogodkov na gradu še vedno privablja velike množice turistov.
Na valentinovo v februarju se vodniki oblečejo v kostume iz tistega obdobja. V prostorih gradu se odvijajo tudi tekmovanja in zabavne igre.
Pravljični grad, ki poteka junija, je prireditev, posvečena pravljicam in slovaškim ljudskim pripovedkam. Aprila ali maja pa se odvija mednarodni festival duhov in strašil, Strašilni grad. Pripravite se na strašljive grajske legende, zgodbe, govorice, vampirje, čarovnice, duhove in drugo.

Spodnja meja

Grad Bojnice je resnično zanimiva zgradba od znotraj navzven. Ne zamudite priložnosti, da ob naslednjem obisku Slovaške raziščete to pravljično zgradbo!

Podobne objave iz iste kategorije: