Ukrajina – zanimiva dejstva, ki jih morda še ne poznate

Ukrajina je izjemno velika država. Če odmislimo Rusijo, ki zgolj delno leži v Evropi, je Ukrajina največja evropska država, ki na vzhodu meji na Rusijo, na jugu na Črno morje, na evropski strani pa se z njo stikajo Moldavija, Romunija, Madžarska, Slovaška in Poljska ter na severu Belorusija. Glede na to, da tudi mi mejimo na Madžarsko, je Ukrajina torej zgolj eno državo proč. Sicer pa se v Ukrajini v geografskem smislu nahaja središče Evrope – toliko celine, kot se razteza vse do Portugalske, se namreč razteza tudi do skrajnega evropskega dela Rusije.

Zakaj je Ukrajina zanimiva za turiste?

V Ukrajini se nahaja kar sedem območij oziroma lokacij, ki so zaščitene kot svetovna dediščina pri Unescu. Med te spadajo katedrala sv. Sofije v Kijevu, staro mesto Lvov, Struvejev geodetski lok, prvobitni bukovi gozdovi v Karpatih, Kijevsko-Pečerska lavra … Poleg tega je posejana s katedralami in dvorci, ki niso nič manj zanimivi.

Ukrajina je za pomemben del svoje zgodovine vedno štela tudi Jalto, kjer je po drugi svetovni vojni (1945) potekala Jaltska konferenca, na kateri so se srečali Churchill, Stalin in Roosevelt, da bi se uredili o povojni razdelitvi in ureditvi Evrope. Vendar pa se Jalta nahaja na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 nasilno prisvojila Rusija.

Ste pogumni? Potem si lahko ogledate drug del ukrajinske zgodovine. Področje mest duhov in glavnega med njimi: Černobil. Področje na severu države, ki so ga kmalu po jedrski nesreči leta 1986 zaprli, je nekaj več kot trideset let kasneje zanimivo za novinarje in turiste. Turistični obiski so dovoljeni, vendar se velja dobro pozanimati o varnostnih ukrepih in najti vodiča, ki se drži pravil.

Smučišče Bukovel, Ukrajina
Smučišče Bukovel, ki se nahaja v Krpatih, je najbolj znano smučišče v Ukrajini

Ukrajina ni zanimiva zgolj poleti. Tja se lahko odpravite na poceni smučanje! V Karpatih je kar nekaj smučišč, najbolj znano pa je Bukovel. Tudi v spomladanskem času boste imeli kaj videti, še zlasti, če bo Ukrajina vaša destinacija v času velike noči. Beseda pisanka tudi pri njih označuje velikonočno jajce, z njo pa označujejo tako s čebeljim voskom izdelana črno rdeča jajca kot druga – vsaka regija ima namreč svoj stil, vsem pa je skupno to, da jih ljudje naravnost obožujejo.

Rusija je Ukrajini marsikaj vzela, na primer v Ukrajini narejeno največje letalo na svetu Antonov An-225 Mirira. Izdelano je bilo samo eno, preko kril pa je merilo preko 88 metrov. Ni pa ji mogla vzeti enega najbolj veličastnih kipov na svetu. Kip Mati domovina meri v višino 9 metrov več kot Kip svobode, kar 102 metra. Nahaja se v spominskem parku v Kijevu.

Kaj boste v Ukrajini pili in jedli?

Ukrajina je postala samostojna država po razpadu Sovjetske zveze, vendar marsikateri Evropejec (in pravzaprav tudi večina Slovencev) Ukrajino še vedno tesno povezuje z Rusijo. Tako so turisti pogosto presenečeni, ko jim v Ukrajini ne postrežejo z vodko. Njihova narodna alkoholna pijača je sicer podobna vodki, vendar se imenuje horilka. Pravijo ji tudi pekoča voda, saj ji radi dodajajo čili. Sicer pa so pri njenem uživanju vse bolj skromni – po porabi alkohola Ukrajina močno zaostaja za Rusijo in je šele na 15. mestu v svetu, torej je pred njo tudi Velika Britanija.

Top 10 najbolj priljubljenih ukrajinskih jedi

Spadate med tiste turiste, ki se odločajo za “preverjeno” in poceni hrano? Ukrajina sicer sploh ni draga in do sitega se boste najedli za majhen denar, a če imate namesto tradicionalnih jedi raje hitro hrano, lahko obiščete McDonald’s na glavni železniški postaji v Kijevu, ki je po prometu tretji na svetu. Če boste že tam, skočite še na podzemno železnico – na njeni postaji Arsenalna se boste nahajali kar 105,5 metra pod zemljo, torej najgloblje, kot je mogoče priti s katerim koli metrojem.

Sicer pa Ukrajina nudi borshch (juha iz rdeče pese, zelja, mesa) solyanko (juho iz gob ter mesa ali rib), blyntse in mlyntse (“palačinke” z mesom ali skuto), cmoke in ocvrte cmoke (pyrohy in valenyky) …

Podobne objave iz iste kategorije: