Navdušite se nad grobo lepoto Pelješca na Hrvaškem

Če se vam zdi Dubrovnik preveč obljuden za vaš okus, lahko le uro vožnje proti obali uživate v čudovitih počitnicah na razgibanem polotoku, ki ga večina turistov še vedno ni odkrila. Kljub bližini priljubljenega mesta v državi, Pelješca, Hrvaška ne privablja velikih množic. To pomeni, da se lahko v neokrnjeni vinski pokrajini, očarljivih starih vaseh, umirjenih restavracijah in prodnatih plažah še vedno kopate sami zase nekoliko dlje, kot to lahko pričakujete v drugih mestih.

Kratek pogled na Pelješac

Polotok Pelješac, ki izstopa iz dalmatinske obale približno 30 kilometrov severno od mesta Dubrovnik, se elegantno razteza v Jadransko morje, njegova skrajna zahodna točka pa se dotika otoka Korčula. Vendar pa za razliko od Korčule, ki je zaradi pokrajine vinogradov in očarljivih mest priljubljen med ladjami za križarjenje, Pelješac še ni pogost postanek na poti povprečnih obiskovalcev.

MAli Ston, Pelješac
Pristanišče Mali Ston, Pelješac

Če ga boste uvrstili na svoj seznam, se boste navdušili nad slikovitimi mesti, kot je Ston, ki ima obsežno obrambno obzidje, ki velja za eno najdaljših v Evropi. Ponaša se tudi s solinami, ki se uporabljajo še danes in so dobrodošle za oglede. Zaspani Orebić, ki leži bolj na zahodu, služi kot vstopna točka za trajekte na Korčulo in je tudi središče vinske industrije na polotoku. 

Za ljubitelje svežih morskih sadežev bodo restavracije na Pelješcu na Hrvaškem vedno boljše od tistih v Dubrovniku. Polotok je znan po svojih školjkah. Tudi če nimate predhodnih raziskav, se lahko praktično kamor koli odpravite in pričakujete, da boste našli restavracijo ob vodi ali prijetno gostilno, kjer vam postrežejo s školjkami in ostrigami, ki so sveže potegnjene iz oceana in odpeljane naravnost na žar, po zelo ugodnih cenah tudi za že tako cenovno dostopno državo, kot je Hrvaška

Načrtujte svoje potovanje na Pelješac

V nasprotju z bolj priljubljenim polotokom Istro je Pelješac na Hrvaškem dovolj majhen, da ga lahko z avtomobilom prevozite v enem dnevu. Polotok, ki je dolg 40 milj in se razteza od Stona do Lovišta, je dovolj majhen, da ga lahko prevozite v približno eni uri. Vendar ta čas ne vključuje postankov, ki bi jih želeli narediti na poti, zlasti v vinogradih na polotoku. 

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti Ilija, Pelješac

Če ne nameravate imeti lastnega vozila, lahko v katerem koli mestu najamete kolesa in raziskujete bližnjo okolico. Ta redko prehoden in miren polotok je idealen za vožnjo na dveh kolesih, saj je gorska veriga Svet Ilija severno od Orebića odlična pohodniška točka. 

Najboljši čas za obisk 

Na polotoku Pelješac je podobno kot na večini dalmatinske obale vedno milo podnebje, ki se ponaša z blagodejnimi temperaturami v juliju in avgustu. Ker območje še vedno ostaja neraziskano, nima glavne turistične sezone, zato ste lahko prepričani, da se boste izognili hordi potniških ladij v mestih, kot sta Dubrovnik in Split, če se odločite za obisk tega kraja. 

Video: Prečudoviti Pelješac 2017 – Trpanj, Lovište, Orebić, Viganj, Kućište

Podobno kot na večini hrvaških destinacij lahko tudi v večjih mestih pričakujete množice zabavljačev in festivale v času božiča in velike noči, dveh glavnih praznikov. Podjetja, kot so trgovine z živili in restavracije, so med samim praznikom zaprta, lahko pa so zaprta tudi okoliške dni, zato je treba potovanje ustrezno načrtovati. Eden od najbolj pričakovanih dogodkov v Stonu vsako leto je pobiranje soli, ki poteka julija in avgusta. 

Kako priti tja in okoli

Pelješac na Hrvaškem nima lastnega komercialnega letališča, zato se veliko obiskov tega kraja začne v katerem koli drugem večjem mestu v državi, od katerih je najbližje Dubrovnik, Zadar in Split. Številne velike letalske družbe, kot so British Airways, KLM in Lufthansa, na Hrvaško letijo iz drugih evropskih držav. V zadnjem hipu in po ugodnih cenah lahko poletimo z znanimi nizkocenovnimi letalskimi družbami, kot sta EasyJet in Ryanair, ter s Croatia Airlines, ki deluje v tej državi. 

Avtobusi vozijo eno uro iz Dubrovnika v Stone, trajekti pa vozijo iz Ploč do Trpanja na severu polotoka ali iz korčulskega Dominčeja, ki je ključna postaja na križarjenju po dalmatinski obali do Orebića. Upoštevajte, da številna od teh mest niso razvita za peš promet, zlasti za popotnike, ki s seboj vlačijo težke kovčke. To pomeni, da je zaenkrat najboljša izbira, če vnaprej najamete avto in ga vzamete s seboj, večina prevozov pa poteka z avtomobilskimi trajekti. 

Kje ostati

Ker je Pelješac na Hrvaškem relativno odmaknjen, je polotok še danes slabo razvit. Ne pričakujte, da boste našli luksuzne hotele blagovnih znamk, mega letovišča ali izbor vrhunskih butičnih hotelov. Namesto tega boste našli veliko majhnih vinogradov, ki oddajajo sobe, agroturizme ali družinske kmetije, ki vam lahko ponudijo nepozaben obrok in posteljo po ugodni ceni, ter majhne mestne penzione, ki ponujajo preprosto nastanitev v bližini plaže. Prav takšnih izkušenj si želijo številni obiskovalci tega območja.

V Stonu so na voljo različne nastanitve, od starih kamnitih hiš z rdečimi strehami v središču mesta, ki so bile prenovljene, da bi lahko sprejele goste, do novozgrajenih objektov z vrtovi, terasami in včasih celo z bazeni. Nekaj jih ima tudi restavracije in skromne kavarne na kraju samem, druge pa ponujajo polne kuhinje za tiste, ki si raje sami pripravljajo obroke. 

Hoteli v Orebiću so nekoliko bolj razkošni in imajo dostop do zasebne plaže in bazenov. Ljubitelji vina lahko uživajo tudi v razkošnih nastanitvah v Saints Hills in Korta Katarina, dveh najbolj razkošnih vinogradih na polotoku. 

Ni treba posebej poudarjati, da bo robustna in neokrnjena lepota Pelješca na Hrvaškem vedno ena od največjih vabe, ki še naprej privablja popotnike, ki se raje izogibajo velikim in hrupnim množicam.

Podobne objave iz iste kategorije: