Vreme Ptuj

Nad Dravskim poljem se dviga eno najstarejših slovenskih mest, katerega bogata zgodovina se kaže na vsakem koraku. Mesto Ptuj se ponaša z najbogatejšo kulturno dediščino daleč naokoli, pa tudi z bogatimi šegami in običaji, zato je obisk tega mesta vedno priporočljiv, če je vreme na Ptuju seveda dovolj ugodno.
Mesto Ptuj leži na meji med alpskim in panonskim podnebjem. Za to območje so značilne hladne zime, ki imajo povprečne količine snega, topla poletja ter sončne jeseni. Na okoliških poljih prevladuje poljedelska dejavnost, v samem mestu pa se veliko ljudi preživlja z oživljanjem zgodovine. V mednarodnem merilu je zelo priznan Pokrajinski muzej Ptuj, ki ga krasijo številne stalne in občasne razstave, ki privabijo v mesto množice ljudi. Ne glede na vreme na Ptuju je obisk muzejev gotovo priljubljena dejavnost, saj ima mesto bogato zgodovino. Eden izmed glavnih razlogov za obisk Ptuja v zgodnjih pomladanskih oziroma poznih zimskih mesecih pa je zagotovo tudi kurentovanje. Kurenti po starih šegah preženejo zimo, njihovi zvonci pa odmevajo daleč naokoli. Kurenti občasno ugrabljajo mlada dekleta, z veseljem pa vzamejo tudi kakšen robec. Med maskami najdemo tudi najmlajše, ki pogumno nosijo težke kostume in migajo z boki, da se oglašajo zvonci. To je vsekakor prizor, ki ga ne zamudi noben obiskovalec mesta v tem času. Poleti mesto Ptuj ponuja nepregledno število koncertov, umetniških razstav in drugih kulturnih prireditev. Le korak iz mesta pa obiskovalcem ponuja številne športne dejavnosti, kot so kolesarjenje, tek, leti z baloni in jadralnimi padali … Skoraj zagotovo vas bo ob tem spremljalo sončno vreme, ki ga na Štajerskem ne manjka. Spomladi pa nas lahko le preseneti tudi kakšna toča, ki preglavice povzroča predvsem okoliškim kmetom. Ptuj je vsekakor odlično izhodišče za potovanje po Štajerski, saj se v tem mestu najde dejavnost prav za vsakogar.
Obisk tega dela Slovenije prav v vsakem letnem času ponuja ogromno možnosti za kvalitetno preživljanje časa, tudi če vreme na Ptuju ni ugodno za prav vsako dejavnost. Pozimi ne smete zamuditi kurentov, Pokrajinski muzej Ptuj in druge kulturne ustanove vas čakajo celo leto, spomladanski in poletni meseci pa so idealni za dejavnosti na prostem kot so različni športi, pohodništvo in ogledi znamenitosti na prostem.

Podobne objave iz iste kategorije: