Najem jadrnice

Poglejmo kam vse sega najem jadrnice in kje najeti jadrnico, kako naj poteka najem jadrnice.

Zgodovina

Z najemom jadrnice se ljudje ukvarjajo več kot stoletje. Prva podjetja, ki so se ukvarjala s to storitvijo, so svoje uporabnike našla med najpremožnejšim slojem ljudi. V dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja so bile na morjih prisotne velike jadrnice, vendar pa se je po drugi svetovni vojni trg korenito spremenil. Pojavil se je sloj srednjega razreda in jadranje z najetimi jadrnicami je postalo eden od najprivlačnejših načinov preživljanja prostega časa po celem svetu.

Najem jadrnic se je razcvetelo konec šestdesetih let, ko navtika postane poslovni in družbeni trend. Vse to skupaj je vzpodbudilo proizvodnjo jadrnic, pa tudi večjih in manjših regat.
Plovila, namenjena najemu so praviloma manj kvalitetna od tistih, ki so namenjena prodaji. V današnjem času pa se je kot instrument pospeševanja prodaje razvija še dodatna storitev, ki omogoča posameznikom, da odplačajo svoje plovilo tako, da ga dajo v najem čaterskim podjetjem.

Kje najeti jadrnico

Na Jadranu je veliko tako velikih kot manjših ponudnikov najema jadrnic. Med slovenskimi ponudniki so največji Elan Yachting d.o.o., Jonathan Yachting d.o.o., Kompas Yachting d.o.o., Euromarine d.o.o. in tudi drugi. Vsi ponudniki ponujajo veliko število jadrnic, ki jih imajo v svoji floti. Baze ponudnikov so razpršene po slovenskih in hrvaških marinah tako, da lahko pri najemu jadrnice izbirate izhodiščno mesto. Hrvaških ponudnikov za najem jadrnice je izredno veliko, in sicer več kot sto različnih ponudnikov. Baze so razpršene po vsej domači obali in so konkurenti slovenskim ponudnikom.

Kako poteka najem jadrnice

Pri najemu jadrnice je najpomembnejša seveda cena celotne storitve, stanje in pripravljenost jadrnice, prijaznost in strokovnost osebja ter seveda prilagodljivost. Večina ljudi izbere več ponudnikov in pošljejo povpraševanje. Tako se dobi kar nekaj odgovorov. Če je cena nizka, je ponavadi tudi jadrnica slabše ohranjena. Ni pa nujno. Najem jadrnice je panoga, v kateri so manjša podjetja, ki so bolj prilagodljiva in za svoje delovanje ne potrebujejo velikih zneskov. Pri takem podjetju dobite dobre jadrnice po ugodnih cenah. Dejavnik je tudi strokovno usposobljeno osebje. Te osebe se morajo spoznati na jadrnico in tudi o plovbi.

Ko izberete ponudnika, pravočasno rezervirajte in plačajte obveznosti do vašega potovanja. Pri odhodu iz dogovorjene marine sledi pregled jadrnice in njene opreme, kot tudi pri prihodu v marino. Pazite le, da se v marino vrnete pravočasno, ne glede na vremenske razmere.

Najpomembnejši dejavniki so torej:

  • cena,
  • tip jadrnice,
  • veliko pa je odvisno od podjetja (od osebja v podjetju).

Verjamem pa, da vam bodo ponudniki odgovorili na vsa potrebna vprašanja in vam svetovali in pomagali glede najema jadrnice.

Najem jadrnice bo za vas enkratno in nepozabno doživetje na morju. Pa naj bo to prijateljsko, družinsko ali pa tekmovalno druženje.

Podobne objave iz iste kategorije: